Poradna Fotopapíry


Autor: | Vloženo: 21.07.2016 000 14:43 | Témata: Poradna Fotopapíry

Následná laminace, čím a jak?

Své fotografie rozměru A4 vkládám do sigma prospektových obalů sorty průhledné, hladké a v těchto obalech je vkládám do pořadačů. Při prohlížení v obalech je samozřejmě dojem horší a vykládat a vkládat fota pro prohlížení je neoperativní.
Zkoušel jsem fota laminovat folií nejnižší dostupné gramáže, potom jsem ale nenašel způsob, jak laminovaná fota archivovat aniž bych je nemusel stejně vkládal do obalů. Skládat je do štosu do krabice je rovněž nešikovné.

  • Jan Kaiser

    Jan Kaiser

    22. července 2016

    Dobrý den pane Kukačko,

    a díky za dotaz. K ochraně fotografií (a prodloužení archivačního potenciálu) se používají speciální laminační foto-fólie. Ty se vyrábějí, podobně jako fotografie, v různých površích. Máte tedy na výběr z lesklé, polomatné, matné, strukturované, kdy na začátek bych doporučil fólii Drytac Protac SheenTex: https://www.fomei.com...

    Laminační foto-fólie postytnou vysokou mechanickou odolnost a nedovolí fotografiím blednout, protože obsahují UV absorbéry. Navíc jsou čiré, proto je prohlížení fotografií komfortní. Přítomnost laminační fólie navíc celou reprodukci zpevní.

    Aplikace fólie na fotografi probíhá ideálně za pomocí válcového laminátoru: https://www.fomei.com...

    Instruktážní video můžete vidět zde: https://youtu.be/fMBXiU_CLxU. Jak vidno, laminační fólie má lepivou starnu krytu silikonovým papírem, což zvyšuje komfort práce.

    Na menší formáty (tj. i pro A4) je oblíben ruční gumový váleček šíře 10 až 20 cm, který sice 100% laminátor nenahradí, ale dostačuje.

    Obecně je výhodou, laminujete-li leskou (hladkou) fotografii. O výsledném povrchu (lesk, polomat, matt) rozhoduje fólie.

    Kdybych mohl dále pomoci, ozvěte se.

    Pěkné léto přeje Jan Kaiser, FOMEI a.s.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (4)
    • Ne
    • Leo Kukačka

      24. července 2016 - Leo Kukačka

      Z Vašich stránek WWW jsem se nedozvěděl, zda je možné koupit lesklou laminovací folii v listech pro formát A4. Kupovat návin o desítkách metrů je pro amatéra neschůdné. děkuji za odpověď


    • FOMEI

      1. srpna 2016 - Komentář partnera sekce FOMEI

      Dobrý den,

      a díky za doplňující dotaz. Bohužel řezané formáty nevedeme. Jako řezané formáty se kvalitní tlakocitlivé laminační foto-fólie nevyrábějí, bohužel. Je to ale inspirativní - až budu koncem léta mluvit s výrobcem, položím mu dotaz. Pokud byste i přesto měl zájem o vzorek fólie na zkoušku, ozvěte se.

      Mějte se fajn, zdraví Jan Kaiser, FOMEI a.s.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.